



AGENDA

Joint Meeting: Massachusetts Bay Transportation Authority ("MBTA") Board of Directors and Massachusetts Department of Transportation ("MassDOT") Board of Directors

October 24, 2024

10 Park Plaza, 2nd Floor Board Room, Suite 2890 Boston, MA 02116 In-Person Open Meeting 10 a.m.

To view this meeting live, please follow this link:

https://livestream.com/accounts/20617794/events/11185410

You can also view the meeting via Zoom by using the following link:

https://us02web.zoom.us/j/82052039895

In accordance with G.L. c. 30A, §§ 18-20 and 940 C.M.R. 29.03, as amended by § 4 of Chapter 107 of the Acts of 2022 and § 40 of Chapter 2 of the Acts of 2023, notice is hereby given of an open meeting of the MBTA Board of Directors and the MassDOT Board of Directors to be held on the above-captioned date.

1. Safety Briefing [Darrin McAuliffe – 2 minutes] 10:00-10:02am

OPEN OF JOINT BOARD MEETING

Call to order by the Chair of the MassDOT Board Call to order by the Chair of the MBTA Board

ACTION ITEM

- 2. Interagency Service Agreement: Commonwealth Transportation Fund Transfer [Lynsey Heffernan/Matt Bamonte 10 minutes] 10:02-10:12am
 - > Discussion and Possible Action

MassDOT Board Meeting Adjourns

3. Transition Discussion [Thomas Glynn – 5 minutes] 10:12-10:17am

MBTA BOARD OF DIRECTORS MEETING—REPORTS, PRESENTATIONS & ACTION ITEMS

- 4. Consent Agenda [1 minute] 10:17-10:18am
 - i. Written Updates: Track Improvement Program Update, Safety Management Inspection Update
 - ii. Action Items: Approval of September 26, 2024 Meeting Minutes; Supplemental Track Improvement Program Contract 1 Green, Blue and Orange Line Track Work
 - Possible Action

Public Comment Period #1 [15 minutes] 10:18-10:33am *See notes regarding public comment below.

- 5. Report from the General Manager [30 minutes] 10:33-11:03am
- 6. Safety Program Update [Tim Lesniak 10 minutes] 11:03-11:13am
- 7. Fare Revenue and Policy Update [David Churella/Elizabeth Winters Ronaldson 20 minutes] 11:13-11:33am

Lunch Break [15 minutes] 11:33-11:48am

Public Comment Period #2 [15 minutes] 11:48am-12:03pm

- 8. Introduction to Service Delivery Policy [Rachel Morse/Jen Elise Prescott 15 minutes] 12:03-12:18pm
- 9. MBTA Stations and Facilities [Dennis Varley 15 minutes] 12:18-12:33pm
- 10. Progress Report on the Strategic Plan [Laura Gilmore 10 minutes] 12:33-12:43pm

EXECUTIVE SESSION

- 11. To discuss strategy with respect to litigation if an open meeting may have a detrimental effect on the litigating position of the public body and the chair so declares [10 minutes] 12:43-12:53pm
- 12. To investigate charges of criminal misconduct or to consider the filing of criminal complaints [10 minutes] 12:53-1:03pm

Note: This agenda has been prepared in advance and does not necessarily include all matters which may be taken up at this meeting.

Accessibility: This meeting is accessible to people with disabilities. For accommodation or language assistance requests, please contact Darrin McAuliffe at DMcAuliffe@MBTA.com. Requests should be made as early as possible in advance of the meeting.

- *Notes regarding Public Comment: In an effort to provide effective opportunities for public comment and engagement while protecting the health and safety of the public and staff, public comment will be taken (1) in person, (2) in writing by form submission, email, or mail, and (3) by voice message. Public comments are public records and may be posted online; please keep in mind that any information you provide us, as a state agency, may be subject to public disclosure under the Public Records Law (see G.L. c. 66, § 10). Do not include personal information other than your name in voice messages. The Chair intends to allow two 15-minute public comment periods.
- (1) In person attendees may sign up to comment at the Board Room prior to 10:00 am.
- (2) Written comments may be submitted by sending an email to publiccomment@dot.state.ma.us, or by mail to:

MBTA Board of Directors/ MassDOT Board of Directors 10 Park Plaza - Suite 3510 Boston, MA 02116

Mailed or emailed comments will be compiled and distributed to all Board Members as soon as practicable.

(3) Voice message comments may be submitted by calling 617-222-3337 and leaving a message no later than Wednesday, October 23, 2024. Comments submitted by voicemail will be compiled and distributed to all Board Members as soon as is practicable.

This notice was posted by Tuesday, October 22, 2024 at or before 10:00 a.m.

A copy of this notice has been transmitted by electronic mail to the Secretary of the Commonwealth, Regulations Division (regs@sec.state.ma.us).