



AGENDA

Massachusetts Bay Transportation Authority ("MBTA") Board of Directors Meeting

May 23, 2024

10 Park Plaza, 2nd Floor Board Room, Suite 2890 Boston, MA 02116 In-Person Open Meeting 10 a.m.

To view this meeting live, please follow this link:

https://livestream.com/mbta/events/11143734

You can also view the meeting via Zoom by using the following link:

https://us02web.zoom.us/j/86529523571?pwd=dXlrcmo1Yjh6OzFGcmdyZXBjemJOZz09

In accordance with G.L. c. 30A, §§ 18-20 and 940 C.M.R. 29.03, as amended by § 4 of Chapter 107 of the Acts of 2022 and § 40 of Chapter 2 of the Acts of 2023, notice is hereby given of an open meeting of the MBTA Board of Directors to be held on the above-captioned date.

1. Safety Briefing [Darrin McAuliffe – 2 minutes] 10:00-10:02am

OPEN OF MEETING

Call to order by the Chair

EXECUTIVE SESSION

 To discuss strategy with respect to collective bargaining if an open meeting may have a detrimental effect on the bargaining position of the public body and the chair so declares [10 minutes] 10:02-10:12am

OPEN SESSION

- 3. Consent Agenda [1 minute] 10:12-10:13am
 - Written Updates: Track Improvement Program Update, Safey Management Inspection Update
 - ii. Action Items: Approval of April 25, 2024 Meeting Minutes; Building Trades Collective Bargaining Agreement Authorization; MassPort Silver Line Agreement; Bonding Capacity Authorization
 - Possible Action

Public Comment Period #1 [15 minutes] 10:13-10:28am *See notes regarding public comment below.

REPORT, PRESENTATIONS & ACTION ITEMS

- 4. Report from the General Manager [30 minutes] 10:28-10:58am
- 5. Capital Investment Plan Discussion [Ryan Josti/Lynsey Heffernan 30 minutes] 10:58-11:28am
- 6. Advisory Board Report on CIP [Brian Kane 10 minutes] 11:28-11:38am
- 7. Preliminary FY25 Budget [Mary Ann O'Hara 20 minutes] 11:38-11:58am
 - Discussion and Possible Action

- 8. Own Source Revenue [Richard Henderson 10 minutes] 11:58am-12:08pm
- 9. AFC Amendment [Peter Torrellas/Jeff Cook/Elizabeth Winters Ronaldson 25 minutes] 12:08-12:33pm
 - Discussion and Possible Action
- 10. Bi-Level Coaches [Bill Wolfgang 15 minutes] 12:33-12:48pm
 - Discussion and Possible Action
- 11. Transit Oriented Development Innovative Delivery [Scott Bosworth/Richard Henderson 15 minutes] 12:48-1:03pm

Lunch Break [15 minutes] 1:03-1:18pm

Public Comment Period #2 [15 minutes] 1:18-1:33pm

- 12. Safety Program Update [Tim Lesniak 10 minutes] 1:33-1:43pm
- 13. Freestanding Mini-high Platform Initiative [Laura Brelsford 10 minutes] 1:43-1:53pm
- 14. Summer Service Schedule [Ryan Coholan 10 minutes] 1:53-2:03pm
- 15. Transforming the MBTA for Women Employees [Katie Choe/Jabes Rojas/Ahmad Barnes 20 minutes] 2:03-2:23pm

EXECUTIVE SESSION

- 16. To consider the purchase, exchange, lease or value of real property if the chair declares that an open meeting may have a detrimental effect on the negotiating position of the public body [10 minutes] 2:23-2:33pm
- 17. To discuss strategy with respect to litigation if an open meeting may have a detrimental effect on the litigating position of the public body and the chair so declares [15 minutes] 2:33-2:48pm

Note: This agenda has been prepared in advance and does not necessarily include all matters which may be taken up at this meeting.

Accessibility: This meeting is accessible to people with disabilities. For accommodation or language assistance requests, please contact Darrin McAuliffe at DMcAuliffe@MBTA.com. Requests should be made as early as possible in advance of the meeting.

- *Notes regarding Public Comment: In an effort to provide effective opportunities for public comment and engagement while protecting the health and safety of the public and staff, public comment will be taken (1) in person, (2) in writing by form submission, email, or mail, and (3) by voice message. Public comments are public records and may be posted online; please keep in mind that any information you provide us, as a state agency, may be subject to public disclosure under the Public Records Law (see G.L. c. 66, § 10). Do not include personal information other than your name in voice messages. The Chair intends to allow two 15-minute public comment periods.
- (1) In person attendees may sign up to comment when they arrive at the Board Room.
- (2) Written comments may be submitted by sending an email to publiccomment@dot.state.ma.us, or by mail to:

MBTA Board of Directors 10 Park Plaza - Suite 3510

Boston, MA 02116

Mailed or emailed comments will be compiled and distributed to all Board Members as soon as practicable.

(3) Voice message comments may be submitted by calling 617-222-3337 and leaving a message no later than Wednesday, April 24, 2024. Comments submitted by voicemail will be compiled and distributed to all Board Members as soon as is practicable.

This notice was posted by Tuesday, May 21, 2024 at or before 10:00 a.m.

A copy of this notice has been transmitted by electronic mail to the Secretary of the Commonwealth, Regulations Division (regs@sec.state.ma.us).